Nogle af de første Lewitzerhingste

Een af de første hingste i forsøget på at avle "en Lewitzer"
var denne hingst "Teterow Salto B 385". Den senere kendte "S-linje"

Salto søn: "V von Elli Reimann"

En anden hingst, der fik stor betydning for avlen af Lewitzere var denne hingst "Poncho". "Poncho" blev far til hingsten " Peter I"
Pan Tau er en moderne Lewitzerhingst, af i dag.

 

 

 

Lidt historie om Lewitzeren.

Lewitzeren stammer fra Mecklenburg - Vorpommern i det nordlige Tyskland. I 1956 blev der lavet en optælling af ponyerne i Mecklenburg. Der var dengang 215 ponyer, men ingen racestandard eller navn. I 1971, altså 15 år senere, blev racen officielt "opdaget" af Ulrich Scharfenorth, som døbte dem Lewitz efter det område i Mecklenburg, hvor de blev fundet. Ulrich Scharfenorth var direktør i virksomheden "Gods Lewitz", som bl.a. ejede en kvægbestand på 15.000.- dyr og som dermed bragte økonomisk sikkerhed til det lille avlsprojekt. Man begyndte at arbejde hårdt for at få et avlsprogram op at køre og forbedre ponyerne bl. a. ved at gøre dem mere passende for børn.  Den første hingst man købte, var "Teterow Salto B 385" der blev grundlægger til den kendte "S-linje" Sammen med "Teterow Salto B 385", indkøbtes 7 brogede hopper og avlen af Lewitzere kunne tage sin begyndelse.
De brogede ponyer var fra starten i alle størrelser, fra 1,15 til 1,48 og racen var stadig mest heterogen. Ud over ensfarvede små heste, dels ridepony typer, blev også Halflinger og shetlandsponyer fundet i stamtavlen. Helt fra begyndelsen blev der lagt stor vægt på karakterstyrke og engagement. Efterhånden som den nye type blev mere ensartet, blev navnet "Lewitzer" betegnelsen for netop den nye type ponyer. Det var en robust pony, udstyret med et kraftigt fundament, der også sagtens kunne bære voksne. Når der blev afholdt turneringer og fester for børn, var det mest Lewitzere der hele tiden var i centrum for begivenhederne. Uanset om det var for vogn, dressur eller ridebanespringning, var de overalt. I dag kan Lewitzere ses på mange shows, hvor de er perfekte foran en vogn, har succes med ridebanespring og er rigtig gode til dressur. De er ideelle til skovture, den perfekte familiehest, og de fleste Lewitzere er i dag 1,40 - 1,48 i stang.
Lewitzer-racen er en meget udbredt ponyrace i Tyskland, bl.a. på grund af dens super gode temperament og fantastiske bevægelse. Jeg har haft to Lewitzerhingste, Allegro og Santino, og begge har opnået at blive "Årets Unghingst" i Dansk Pinto Forening. Lewitzeren er en rigtig god familiehest, også for dem, der ikke er allermest "dus" med hesteverdenen og den kan håndteres af stort set alle, i alle aldre. Af natur hverken bider eller sparker en Lewitzer. Det er een af grundpillerne i avlsarbejdet, at temperamentet skal være helt OK og Lewitzerne skal være til at arbejde med, for alle. Højden på en Lewitzer svinger mellem ca. 140 og 148, altså en perfekt størrelse for dem, der ikke bryder sig om, at der er alt for langt "ned" eller "op". Samtidig er Lewitzeren meget nervefast, nysgerrig, tillidsfuld og lærenem, og derfor en fornøjelse at arbejde med. Lewitzeren kan gå ude året rundt, ligesom islænderne og så får den også lige så meget pels. Men Lewitzeren får ikke sommereksem om sommeren! Den er hårdfør, nøjsom og for det meste broget. Og den er også en rigtig god pony, hvis man har, eller får (?) lyst til, at deltage i stævner. Den har ikke besvær med at blande sig i toppen ved stævnerne og det gælder både i dressur og i spring.  Vi tilstræber at bruge mest muligt Lewitzer i vores avlsarbejde, men vil også gerne tilføre en smule OX-Araber-blod, for ligesom at få noget mere "udstråling" og "lethed". Lewitzer er et godt valg til alle de familier, der ikke er "verdensmester" i, at holde hest, men som gerne vil have hest alligevel.
Vil du vide mere om Lewitzer, så kontakt os. Besøgende er altid velkomne efter aftale og vi har, af og til Lewitzere til salg.